Versek dalban

Énekmondó Együttes

Címlap Címlap

Az Énekmondó és a Pannon lant

E-mail Nyomtatás

Megjelenés dátuma: 2008. december 10. 04:27
Szerző: Arany Horváth Zsuzsa

Zalaegerszeg (ahzs) - A népszerű Énekmondó együttes új lemezzel jelentkezett, melyen az Írországban élő Kabdebó Tamás verseit zenésítette meg.


- A költészet napjára adtuk ki a Pannon szószedet című, a zalai költők megzenésített verseit tartalmazó lemezt, ezt hallotta Kabdebó Tamás, aki megyebeli barátságai révén gyakran jár Zalában - meséli az előzményeket Kelemen Gyula, az Énekmondó együttes vezetője. - Azt mondta, ő is szeretne ilyet. Mi persze nagyon boldogok voltunk, s azonnal belefogtunk. Mindez idén októberben zajlott, s már a kezünkben van a lemez.

Az író Summa summarum című, angol-magyar nyelvű kötetéből szemelgettek Énekmondóék, Kabdebó Tamás rájuk bízta a válogatást.

- Nagyon érdekes az a versvilág, amivel találkoztunk - folytatta Kelemen Gyula, hozzátéve, nincs túl sok költéteménye a most 75 éves írónak, de az általuk megzenésítettekből mégis egész ívet rajzol az életmű, hiszen ott van a disszidálás alapélménye, a szerelmek, Róma mint Kabdebó számára meghatározó város. A költeményeknek a magyar népzene adott hátteret, no és persze a jól ismert Énekmondó hangzás.

A szerző születésnapját a magyar nagykövetségeken hamarosan Londonban és Dublinban is ünneplik, a rendezvényeken pedig ott lesz az Énekmondó Pannon lant I. című CD-je, melynek megjelenését Zalaegerszeg város két bizottsága is támogatta. Bizonyára nagyot szól az emigráns környezetben többek közt az Elindultam szép hazámból , a hajdútánc és a többi dallam.

 

 
Voltál már koncertünkön?
 

Főmenü